Выберите раздел ARKOLAT

Populārākie vīna glāžu veidi

19.06.2023, 18:30

Populārākie vīna glāžu veidi
Arkolat main

Vīns ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē un ir darināts tūkstošiem gadu. Pirmie vīnogu vīni parādījās jau 6500 gadus pirms mūsu ēras. Vīna darināšana ir nākusi tālu kopš tā laika ar visdažādākajiem viediem un darināšanas metodēm. Lai pilnībā izbaudītu vīna garšas buķeti, ir nepieciešama tam atbilstoša glāze.

 

Gluži kā vīna izcelsmes vieta, darināšanas metode un tradīcijas, kāda glāze tiek izmantota vīna malkošanai ir ļoti svarīga. Šajā rakstā mēs apskatīsim populārākās vīna glāzes, kādas ir to funkcijas un kā tās atšķirt. Pirms mēs apskatām vīna glāžu veidus ir nepieciešams izprast to uzbūvi, jo tomēr katrai glāzes daļai ir savi konkrēti mērķi.

 

Vīna glāzes uzbūve

 

Vīna glāzes sastāv no četrām daļām – pamatnes, kāta, kausa un malas.

 

Pamatne ir vienkāršākā glāzes daļa ar vienu mērķi - dot glāzei stabilitāti, kad tā tiek novietota uz galda virsmas.

 

Glāzes kātam ir vairāk mērķi. Tas ļauj turēt glāzi rokās nepalielinot vīna temperatūru un novērš pirktu nospiedumu atstāšanu uz kausa. Vēl viena svarīga kāta funkcija ir attāluma ieturēšana starp roku un degunu. Smarža ietekmē garšu, līdz ar to turot glāzi pie tās malas un malkojot vīnu, roku smarža traucēs pilnībā izgaršot vīnu. Turot glāzi pie kāta, tas tiek novērsts.

 

Kauss ir pati svarīgākā glāzes daļa. Tā forma un izmērs ietekmē to kā vīna aromāti tiek atbrīvoti un savākti. Kausam jābūt pietiekami lielam, lai varētu ērti virpuļot vīnu glāzē bez tā izliešanas. Sarkanajiem vīniem ir nepieciešama vieta, lai vīns elpotu un atbrīvotu aromātus. Tādēļ pasniedzot šos vīnus, ir nepieciešams lielāks kauss. Turpretim baltvīnus pasniedz mazākās glāzēs, kas ir veidotas “U” formā un ir šaurākas par sarkanvīna glāzēm. Tas dod vīnam pietiekami daudz vietas aromātu izdalīšanai un palīdz uzturēt vēsāku temperatūru. Dzirkstošo vīnu kauss parasti ir taisns un šaurs, kas palīdz burbuļiem ilgāk noturēties.

 

Glāzes malai arī ir nozīme. Plānāka un gludāka mala ļauj vīnam vieglāk plūst mutē un uz noteiktu mēles daļu, lai izceltu vai samazinātu vīna īpašās pazīmes. Nelielas malas var uzlabot saldos aromātus, vienlaikus līdzsvarojot skābumu, kā arī šaurāka mala palīdz noturēt aromātus glāzes iekšpusē.

 

Tagad, kad esam iepazinušies ar glāzes anatomiju, mēs varam padziļinātāki apskatīt glāžu veidus. Mēs apskatīsim populārākos sarkanvīnu, baltvīnu, dzirkstošo vīnu jeb šampaniešu un rozā vīnu glāzes.

 

Sarkanvīna glāzes

 

Sarkanvīna glāzes ir lielas ar apaļu kausu un platu glāzes malu. Plata glāzes mala ļauj ar degunu piekļūt vīnam un sajust tā aromātus. Tipiskākās vīna glāzes, kuras mēs apskatīsim - Burgundijas, Pinot Noir, Bordo un Cabernet.

burgundijas.png

Burgundijas - Glāzēm ir raksturīgs plats kauss ar šauru glāzes malu. Kauss ir liels, lai būtu iespējams uzņemt smalkākus vīna aromātus. Pateicoties glāzes formai, malkojot vīnu, tā garša vispirms nonāk uz mēles gala un tikai tad mutē. Tas nozīmē, ka var sasmaržot un izgaršot pat pašus smalkākos vīnus un neļaus palaist garām mazākās vīna nianses. Šaurā glāzes mala remdina vīna skābumu, novirzot vīnu garšas paletes centrā, kā arī padara vīna malkošanu vieglāku.

bordo.v3.png

Bordo - Garākās sarkanvīna glāzes ar platu kausu. Tās garums ļauj palielināt vīna saskarsmi ar gaisu, kad vīns tiek virpuļots glāzē. Malkojot vīnu tas viegli nonāk mutes aizmugurē, mēles gala vietā. Tas nodrošina to, ka tiek sajusta vīna lieliskā garšu buķete bez rūgtuma un novērš pārāk lielus malkus.

pinto noir.png 

Pinot Noir - Glāzēm ir platākais kauss no visām sarkanvīna glāzēm un nedaudz īsāks kāts kā pārējām. Plats kauss nodrošina to, ka vīnam ir pēc iespējas lielāks kontakts ar gaisu un ievērojami uzlabo vīna aromātu un garšu. Glāzes mala ir izvirzīta uz āru, kas vada vīna aromātu un garšu uz degunu un muti, akcentējot vīna saldumu un regulējot tā skābumu.

cabernet.png 

Cabernet - Šīs vīna glāzes bieži tiek izmantotas kā universālās sarkanvīna glāzes. Tās ir garas, bet ne tik garas kā Bordo un ar platu kausu. Tās forma novirza vīnu uz garšu paletes centru, palīdzot tannīnu ietekmes mazināšanu, kas rada sausuma sajūtu mutē.

 

Baltvīna glāzes

 

Baltvīna glāzēm ir mazāks kauss par sarkanvīna glāzēm, kas ir “U” formā. Tas ļauj uzlabot un noturēt vīna aromātus, tajā pašā laikā noturot vīnu vēsu. Tipiskākās baltvīna glāzes ko apskatīsim - Sauvignon Blanc un Chardonnay.

chardonay.png 

Chardonay - Glāzes forma ir līdzīga Pinto Noir, tikai mazāka. Kauss nodrošina pietiekamu gaisa piekļuvi vīnam, tajā pašā laikā platā glāzes mala izlīdzina vīna skābumu ar saldumu. Platā glāzes mala novirza vīnu uz mēles galu un malām, ļaujot garšas paletei izjust vīna saldumu.

blanc.png 

Sauvignon Blanc - Glāzei ir šaurs kauss, kas tver niansēto, smalko ziedu un augļu aromātu un novada to tieši uz degunu. Šīs glazēs malkojot liek mēlei izveidot “U” formu, vadot vīnu uz garšu paletes centru, ļaujot vienmērīgu malkošanu.

 

Šampanieša glāzes

 

Dzirkstošo vīnu un šampaniešu glāzēm ir taisns un šaurs kauss. Gāzes jeb burbuļi ir pats pamats labam šampanietim. Tādēļ glāzēm ir šaurs kauss un mala, lai saglabātu gāzes, samazinot oksidāciju un noturot šampanieti atdzesētu. Glāzes ir daudz šaurākas par pārējo vīnu glāzēm un ir pilnībā taisnas. Šī forma ļauj vīna aromātiem plūst augšup, kas dod iespēju viegli to sasmaržot un malkot. Pateicoties glāzes formai un šaurajai malai vīns nonāk uzreiz uz mēles gala. Plata pamatne nodrošina glāzes stabilitāti. Tipiskākās šampanieša glāzes kuras apskatīsim - Flautas, Tulpes un Vintage.

flautas.png 

Flautas - Glāzes forma ir taisna ar šauru un garu kausu. Kāts glāzei arī ir garš, kas novērš rokas siltuma negatīvi ietekmi uz vīna kvalitāti. Glāzes garums ne tikai nodrošina, ka vīns saglabā gāzes, bet arī uzlabo tās izskatu.

tulpes.png 

Tulpes - Šaura kausa pamatne, kas nedaudz paplašinās kausa vidū un sašaurinās pie glāzes malas. Stikla lodīte kausa pamatnē ļauj celties burbuļiem, tikmēr kausa platais vidus dod vietu, kur atvērties garšas buķetei. Šaurāka glāzes mala novērš pārlieku gāžu izkļūšanu, tikmēr vadot aromātus uz mēli, nevis degunu.

vintage.png 

Vintage - Glāzes kauss ir ļoti plats un īss. Lai gan Vintage glāzēm ir daudz šarma, tās ne vienmēr ir labākās malkošanai, jo tās nav veidotas, lai uzlabotu garšu vai aromātu. Tās liks dažiem vīniem garšot labāk kā citiem. Glāzes ir vairāk izskatam un nostaļģijai nevis garšas baudīšanai.

 

Rozā vīna glāzes

 

Rozā vīnu glāzēm ir garš kāts, kas nodrošina, ka siltums no rokas neietekmē vīnu. Glāžu platais kausa vidus veicina spirta iztvaikošanas ātrumu, kas palīdz izplūst vīna augļainajām un puķainajām notīm. Rozā vīnu glāzēm ir tipiski divi veidi kurus mēs apskatīsim – zvanveida un konusveida.

zvanveida.png 

Zvanveida - Glāzēm ir garš kauss ar zvanveida malu. Tas nodrošina, ka vīns vispirms plūst uz mēles galu. Šī veida glāzes ir vispiemērotākās jauniem vīniem, jo tie nav tik saldi kā izturēti vīni un zvanveida mala noved vīnu uz mēles daļu, kas ir visjūtīgākā pret saldumu. Tas samazina nepatīkamu pēcgaršu un palielina vīna saldumu.

konusveida.png 

Konusveida - Glāzei ir īss kauss, kas ir apaļš apakšdaļā ar konusveida malu. Vislabāk paredzēts izturētiem rozā vīniem.

 

Deserta vīna glāzes

 

Deserta vīnu glāzes parasti ir mazāka izmēra dēļ augstā alkohola satura deserta vīnos. Glāzes pārsvarā novirza vīnu uz mēles gala un mutes aizmuguri ļaujot sajust vīna saldumu. Tipiskās deserta vīna glāzes ko apskatīsim - Porto un Šerija.

porto.v2.png 

Porto - Glāzes forma ir līdzīga Bordo glāzēm, tikai mazāka un plānāka. Šaura glāzes mala samazina izgarošanu un koncentrē aromātu. Tās ir veidotas, lai vadītu vīnu lēnām uz mutes centru un aizmuguri, nodrošinot pietiekamu salduma sajušanu.

serija.v2.png 

Šerija - Glāzes ir līdzīgas Porto. Tām ir ļoti garš kāts un šaura mala. Šaurā glāzes mala novada vīna aromātu uz degunu un nodrošina, ka var izbaudīt pašas mazākās vīna īpašības.

 

Kad izvēlaties vīna glāzes vai šampanieša glāzes no Arkolat klāsta, pievērsiet uzmanību to formām un lielumam. Pareizā glāze, vai vismaz līdzīgas formas glāze padarīs vīna malkošanu daudz patīkamāku un ļaus pilnībā to izbaudīt, nezaudējot lieliskās vīna īpašības. Arkolat vīnā glāžu klāstu varat apskatīt šeit un šampanieša glāžu šeit.

 

*Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Вернуться
title-icon Рекомендуем прочитать
{{ discount }}

{{ product.product_name }}

Код товара: {{ product.product_code }}

{{ key }} {{ variable }}
{{ value }}

Дополнительная мойка посуды - {{ product.wash_price | priceFilter }} EUR

{{ price }} EUR

{{ priceDiscount }} EUR

Цена без НДС

Стоимость проката

Стоимость проката без НДС